Älv- och sjöbottnar undersöks

Uppdaterad
Publicerad

Just nu undersöks sjöbottnar vid flera gamla massaindustrier i länet. Och det görs för att ta reda på vilka miljögifter som läckt ut under årens lopp från de gamla fabrikerna och i vilken omfattning.

Just nu tas bottenprover i Indalsälven, vid Lit, några mil nedströms Hissmofors gamla massafabrik. Det är ett av tre områden där miljögifter från massaindustrin i länet nu ska kartläggas. Under lång tid släpptes stora mängder kemikalier och träfibrer ut i vattendrag från massaindustrin. Och under vissa perioder släpptes också avloppsvatten ut orenat.

Föroreningarna ligger idag kvar på sjö-och älvbottnar nedströms de gamla fabrikerna. Men var och i vilken omfattning – det vet man inte. Det  ska nu kartläggas.

– Men det kan vara svårt att hitta fiberbankerna, alltså ansamlingar av cellulosafibrer, träfibrer och barkfibrer, eftersom det är så strömt och för att fibrerna blandats ut med annat material, säger Johan Norrlin, projektledare vid SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Förutom nedströms Hissmofors ska även bottenprover tas nedströms den nedlagda massafabriken i Äggfors och i Revsundsjön, utanför den nedlagda boardfabriken i Pilgrimstad. Bakom undersökningarna står länsstyrelsen och Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.