Foto: SVT

Ammunition kan bli miljöfara

Publicerad

Försvarsmakten har ett hundratal platser i länet där miljöfarligt avfall finns. Men sanering av detta tar tid.

Listan på försvarets miljösynder är lång. Mer än hundra lämningar finns i länet: allt från soptippar, bränsledepåer och skjutmål. På många sjöbottnar ligger dumpad ammunition.

– Man ansåg väl att det var ett säkert sätt att göra sig av med ammunition, säger Lina Weinmann, chef på försvarmaktens miljöprövningsenhet.Det är ju ett arv vi har att hantera.

Studier har visat att ammunitionsrester kan ha negativ påverkan på biologin när det läcker ut i vattnet. Det finns också rester av kraschade flygplan på sina håll. Men det som försvarsmakten prioriterar nu är den gamla brandövningsplatsen på Bynäset. Här finns troligtvis rester av brandskum med det farliga ämnet PFOS.

– Det som vi jobbar med är att kartlägga källan till brandskummet och hur det har spridit sig, säger Lina Weinmann.

Trots att dumpad ammunition och flygplansvrak kan utgöra en fara både för miljön och människor så är en sanering av det inget försvarsmakten prioriterar:

– Just nu jobbar helt och hållet med brandsläckningsskummet och vi lägger våra resurser på det, avslutar Lina Weinmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.