Edenbos konditori är en institution i Östersund – nu har det gått i konkurs. Foto: SVT

Anrikt konditori i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds anrika konditori Edenbos har satts i konkurs. Denna helg kan vara den sista som man håller öppet. Ägarna beklagar i ett öppet inlägg det hela, och påpekar vikten av att man handlar lokalt.

Det är en konditorirörelse med långa anor som nu verkar gå omkull. I över 70 år har Edenbos konditori funnits på Rådhusgatan i Östersund. Men nu tillkännager konditoriet att det är slut.

I ett långt inlägg på konditoriets sida på Facebook berättar Markus Kristensson, anställd, om situationen.

”Efter år och månader med att försöka vända den nedåtgående försäljningen som vi har tampats med så har det till slut brakat genom isen för oss. Vi har tvingats att sätta Edenbos, Jämtbagarn och Brödkällarn i konkurs. Vi har försökt på alla sätt och vis att få till en annan utgång, men lösningen fanns inte i sikte...” skriver Markus Kristensson, Edenbos konditori.

Konditoriet har tappat kunder och försäljning till större aktörer på marknaden. Just nu håller man öppet så länge man har råvaror att baka med. Det är öppet under helgen, nästa vecka är ännu oklart.

Konditoriet tackar sina kunder genom åren, och hopp finns om att någon ska ta över och driva det vidare: ”Edenbos har funnits sedan 1944 och det vore hemskt om det helt skulle försvinna.”

Markus Kristensson påpekar särskilt vikten av att stödja den lokala leverantören: ”Folk måste inse att om man vill att ett mindre konditori ska finnas kvar så måste man även se till att handla där”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.