Foto: TT

Årets sommar bäddar för hussvampen

Uppdaterad
Publicerad

Sommarvädret med regn, hög luftfuktighet och en och annan dag med sol och värme är idealisk för den förrädiska hussvampen. Vill det sig illa måste hela huset rivas. Och det gäller att ha koll på sin försäkring.

– Jag känner faktiskt oro för de här dagarna. Just den här typen av väderlek är gynnsam för svampen och sätter fart på dess verksamhet, säger Peter Bratt, skadeexpert hos Länsförsäkringar.

Det är vid den här tiden på året som den äkta hussvampen lättast får fäste i trä och under husgrunder. Men oftast upptäcks inte angreppet förrän under hösten.

– Varje år ser vi bostadshus som måste rivas helt. Det går att jämställa med en villabrand både skade- och kostnadsmässigt. Och även om det är ett mindre angrepp så måste virke tas bort med minst en meter som säkerhetsmarginal, säger Peter Bratt.

Växer snabbt

Svampen är unik jämfört med andra husmögel eftersom den är ”självförsörjande”. Den transporterar vatten och kalk via mycelerna, bryter ned och ”äter” bärande material genom en egen syra och kan växa med 5-6 millimeter per dygn.

Villor med träpaneler som finns nära marken och riskerar att suga upp fukt är en riskgrupp. En annan är gamla hus som renoveras och byggs till. Alltför effektiv isolering riskerar, enligt Peter Bratt, att göra huset till två olika enheter.

– Om luften inte får möjlighet att cirkulera i grundkonstruktionen, samtidigt som man lämnar lite bråte kvar under husgrunden, har man skapat en bra grogrund för svampen.

– Har man inte rätt fackkunskap är det lätt att göra misstag. Det kan skapa väldiga problem, säger Peter Bratt.

Ofta oförsäkrade

Ekonomibyggnader och ut- och gästhus är annat som kan drabbas. De är ofta oförsäkrade och kommer inte med i försäkringsbolagens statistik.

– Det finns säkert ett stort mörkertal när det gäller skador av hussvamp. Det är definitivt vanligare än man tror, säger Peter Bratt.

På organisationen Villaägarna har man ännu inte märkt av fler förfrågningar om hussvamp.

– Men med tanke på vädret kanske det kommer fler i höst, säger juristen Pär Wikingsson.

Han uppmanar husägare att kontrollera vad som ingår i hemförsäkringen.

– Överlag är folk dåliga på att veta vad försäkringen omfattar och blir oerhört besvikna om väl skadan är ett faktum och de inte får någon hjälp. Det är inte alltid försäkringen täcker alla typer av svampangrepp och jag känner också till fall där försäkringen inte gällt för fritidshus, säger han.

Tecken på angrepp av hussvamp är ett brunt pulver ungefär som kakao eller kanel vid lister och trösklar. Får den ordentligt fäste kan det innebära att hela huset måste rivas.

Regn och rusk är gynnsam väderlek för hussvampen som äter sig in i träet. Skadorna kan bli enorma.

Äkta hussvamp

Så upptäcks den:

Sporerna ser ut som brunt pulver, typ kakao eller kanel, och finns längs trösklar och lister inomhus.

Äkta hussvamp luktar inget, men boende kan känna huvudvärk.

Så undviker man den:

Se till att grundkonstruktionen är fri från fukttillskott och att dränering och ventilation fungerar.

Led bort regnvatten från huset.

Låt inte buskar växa för nära grunden.

Så gör du om du drabbas:

Ring ditt försäkringsbolag omgående.

Anlita proffs, du kan inte sanera själv.

Källa: Länsförsäkringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.