Foto: Privat

Arg tjädertupp livade upp på nyårsafton

Uppdaterad
Publicerad

En argsint tjädertupp satte krydda på far och son Jansons nyårsaftonstur i fjällen.

Det var vid Klinken, Ramundberget i Härjedalen, som Ivar Janson och sonen Axel Janson var ute och färdades på skidor i den snövita terrängen. Där, i skogssnåren, dök en tjädertupp upp. Och den var inte välvilligt inställd till besökarna.

– Det var 300-400 meter in i skogen som en argsint tjädertupp gav sig på oss. Det tog tio-femton minuter innan vi var utom dess revir. Vi försökte freda oss med en stav, men den var mycket aggressiv, berättar Ivar Janson roat om händelsen på nyårsaftonen.

– Jag försökte slå den försiktigt med staven på näbben och trodde att då ska den ge sig. Men se, det gjorde han inte. Jag är ju lite jägare själv, jag kan tänka mig att den har sitt revir där. Men det är lite tidigt på året, det brukar vara först i april de beter sig så här, säger Ivar Janson till SVT Nyheter.

– Det var en väldigt vacker tjädertupp. Vi ville inte skada den heller. Men den vägrade låta oss vara.

Det blev ett speciellt minne från nyårsaftonen 2015 för Ivar och Axel Janson. Ivar bor i Göteborg medan sonen Axel bor i Oslo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.