Är åskådaren lika skyldig som förövaren?

Uppdaterad
Publicerad

Är den som ställer sig och tittar på ett övergrepp lika skyldig som förövaren?

På Jamtli i Östersund visas just nu en utställning som tar sikte på åskådarens roll. Vi har fått följa med en ekonomiklass från Wargentinsskolan som fick ställa sig själva en och annan obekväm fråga.

Forum för levande historia har redan visat utställningar om förövare och offer. På Jamtli visas nu åskådarna, de som tittar på när ett övergrepp sker. Men hur stor roll har de för att övergreppet överhuvudtaget blir av?

– Visst sker det överfall också när det inte finns publik, men ofta är nog publiken själva drivkraften, säger Benjamin Kayankarn Karlsson, som är elev på Wargentinsskolan

De olika montrarna tar främst sikte på tiden runt andra värdlskriget. Där finns förstås mängder av övergrepp att gräva ur.

– Jag tycker att själva kriget visar på effekten från åskådarna. Hur kunde så många stå på sidan och inte reagera när nazisterna gjorde sina övergrepp, menar Matilda Trense, som är klasskamrat med Benjamin.

Pedagogen Bert-Ola Henriksson leder själva rundvandringen. Och på varje station ställs eleverna inför ett moraliskt dilemma.

Till exempel fick de rangordna olika scenarier när det är mest sannolikt att man ingriper eller bara går förbi. Om offret är väsentligt yngre en förövaren var de flesta överens om att då skulle man ingripa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.