”Åtel påverkar inte björnars beteende”

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Landön åtlas björnar i kommersiellt syfte. Men att lägga ut kött för björn påverkar inte björnens naturliga beteende, menar vilthandläggare.

Tidigare har vi berättat om naturfotografen Bosse Kristiansson som, tillsammans med skogsbolaget Persson Invest skog, byggt upp ett kommersiellt björngömsle. I skogarna utanför Landön, Offerdal, finns numera deras gömsle dit turister kan komma och spana efter björn.

För att få åtla på björn måste man få tillstånd av länsstyrelsen. Länsstyrelsen i Jämtland har gett flera tillstånd till att åtla på björn men främst handlar det om så kallade jaktåtlar. Ett 20-tal har ansökt, och fått, tillstånd att åtla inför årets björnjakt som börjar den här veckan.

Forskning bakom beslut

– Man har ju forskat på detta och följer man bara de bestämmelser som vi sätter upp, då påverkas inte björnens beteende, säger Mikael Wallén som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Bestämmelserna  innebär bland annat åteln ska ligga minst 2 kilometer från permanent boende eller fritidshus som har sophämtning. Det får inte heller ligga för nära väg eller vandringsled. Detta för att de inte ska vänja sig vid normal mänsklig verksamhet.

– Det ska bara vara normala skogsljud, säger Mikael Wallén.

När SVT var på plats i gömslet fick vi se fem björnar samtidigt på myren. Men att många björnar samlas är inget konstigt menar han.

– Björnar samlas där det finns mat och vid den här tiden samlas de där exempelvis blåbären finns. Eller så samlas de där det finns en död älg. Så det är ingen onaturligt i björnens vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.