I februari avled en brandman efter att ha blivit påkörd när han hjälpte två personer som kört av vägen. Nu har Attunda brandförsvar samlat in 286 500 kronor som går till brandmannens familj. Foto: Paul Madej/TT

Brandmän varslar om konflikt

Publicerad

Brandmännens riksförbund, BRF, varslar om konflikt för deltidsbrandmännen, sedan förhandlingarnan med SKL brutit samman.

Det råder stor brist på deltidsbrandmän runt om i landet. Så även i Jämtland. Bara en av brandkårerna, den i Östersund, har heltidsanställda brandmän. Övriga kårer består av deltidsbrandmän.

Sedan en tid har förhandlingar pågått mellan Brandmännens Riksförbund och Sveriges kommuner och landsting. Under måndagen strandade förhandlingarna och BRF varslar om konflikt från den 15 juni.

Eftersom räddningtjänsten inte får strejka så varslas om blockad för arbete utanför ordinarie beredskap och vissa arbetsuppgifter. Läs mer om det här.

Brandmännen vill ha bättre villkor för deltidsbrandmännen och att det ska finnas möjligheter att teckna lokala avtal.

Om inte parterna kommer överens före den 15 juni så löser varslet ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.