Carolin Holmqvist och Robert Lindberg, kan kalla sig Europamästare i mulitsport. Foto: Jakob Edholm

De är bäst i Europa på multisport

Uppdaterad
Publicerad

Carolin Holmqvist och Robert Lindberg, kan kalla sig Europamästare i multisport.

Åre Extrem Challange avgjordes på lördagen och den som kom först i mål och som också kan kalla sig för Europamästare är Umeåbon Robert Linberg som tävlar för Team Haglöfs Silva.

– Jag var inte med när tåget gick i paddlingen, men tänkte att nu ska jag inte förta mig utan låg bara i klungan och myste för att spara kraft, säger Robert Lindberg.

De var Nya Zeeländaren Sam Clark och två till som inför löpningen hade fem minuters försprång på den jagande klungan.

– Jag lyckades hinna ikapp Clark innan toppen på Åreskutan och sedan var det bara att mata på utför, säger Lindberg.

– Jag är van vid utmanande tävlingar men det här var något nytt. Det var mycket svårare att springa genom snö än vad jag trodde. Det var helt klart ett av de vackraste loppen jag kört så till nästa år ska jag hitta ett par stavar och lära mig att använda dem, säger Sam Clark.

Inför cyklingen hade Robert Lindberg lyckats dra ifrån och hade över en minuts ledning när det var dags att sätta sig på cykeln.

– Cyklingen var jobbig. Det var blött och en del är ju downhill. Där tog jag det lugnt, det gällde att överleva den.

På just utförskörningen på cykel knappade lagkamraten Mattias Nyström in, men Lindberg kände sig trygg på de avslutande kilometrarna längs landsvägen in mot mål.

– Jag visste att Matte inte skulle rå på mig där, säger Robert.

–  Jag försökte bara njuta sista biten, fortsätter han.

Lindberg kom i mål på tiden 4.53.46 och slog klubbkamraten Mattias Nyström med elva sekunder. På tredje plats hittar vi Sam Clark, Thule Adventure Team, från Nya Zeeland.

Vad händer nu då?

– Nu dricker jag öl, säger Robert Lindberg och skrattar.

Första dam att korsa mållinjen var Carolin Holmqvist. Hon visade återigen yttersta världsklass genom att ta sin tredje raka vinst, men fick vänta till bara några kilometer före mål innan hon kunde passera Kristin Larsson som slutade på en andraplats.

– Jag hade en dålig start på löpningen och tappade på den sträckan men visste att jag kunde ta igen det på cyklingen där jag är stark. Den här tävlingen passar mig väldigt bra och det var kul också med extra tufft motstånd i år, säger Carolin Holmqvist.

Holmqvist genomförde loppet på tiden 5.38.00. Tvåan Kristin Larsson kom i mål på tiden 5.42.33. Trea blev Josefina Wikberg på 5.44.45.

Nästan 500 deltagare paddlade, sprang och cyklade banans sex mil.

Övriga resultat från tävlingen hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.