De kämpar för Fjällglimten

Uppdaterad
Publicerad

Vemdalen är en av de orter som inte ska ha boende för äldre med behov av omsorg. Det tänker byborna inte acceptera.

Härjedalen ska organisera om sina äldreboenden. Oscar Svedlund bor på Fjällglimten i Vemdalen. Han är 101 år och har jobbat i skogen och bott i Vemdalen i hela sitt liv. Nu är han med när engagerade bybor träffas för att fixa med namnlistor som ska lämnas till Härjedalens kommun inför fullmäktige den femte oktober. Man har samlat in 740 namn. 

Enligt planen ska äldreboendet här i Vemdalen, i Lillhärdal och senioren i Sveg göras om och till det man kallar trygghetsboende – ett boende för äldre som klarar sig rätt bra själva. Äldre i kommunen som behöver mer vård och omsorg, som Oscar, hänvisas till Hede, Funäsdalen, Sveg och Ytterhogdal.

– Konsekvensen kommer att bli att äldre i Härjedalen kommer att flyttas runt, säger Göran Mann, kassör i Fjällglimtens minnesfond. De flesta kommer inte att få bo på sin ort.

– Alla här känner varandra, säger Britt Gruving Fjellner, ordförande i Fjällglimtens minnesfond. De har bland annat  gått i skolan tillsammans och varit med i samma jaktlag  och föräldragrupp i skolan. Det är inte lätt att som gammal få nya vänner på en ny ort.

Berit Kristoffersson väntar på en plats på Fjällglimten för sin man som är sjuk och behöver mycket hjälp. Hon vill att han ska bo i Vemdalen.

– Det är livsviktigt för att jag, barn och barnbarn ska kunna komma och hälsa på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.