Anders Andersson är kommunchef i Strömsund. Foto: SVT/TT

Kommunchef rasar mot bredbandsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Skanovas dragning av fiber genom hela Sverige går enskilda byar och bybor förbi.

– Det är som om man skulle bygga en digital inlandsbana utan att låta folk kliva på, säger Anders Andersson, kommunchef i Strömsund.

Vi har tidigare berättat om byborna i Görvik och Sörviken som rasar mot Skanovas fiberdragning genom inlandet. Fiberkablen ska gå från Örebro i söder till Luleå i norr och passerar därmed bland annat de två byarna i Strömsunds kommun.

Men byborna kommer inte att kunna nyttja fiberkablen. TeliaSoneras dotterbolag Skanova, som utför arbetet, menar att de varken har tid eller möjlighet att låta enskilda koppla upp sig på nätet. Inte heller finns tid att låta andra fiber-intressenter samförlägga med dem. Ett besked som kommunchefen i Strömsund inte kan förstå.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

– Om man samförlägger så finns det ett system att man också får betala för det. Det innebär ju att de hade kunnat få sänkt kostnad för hela förbindelsen om de hade tillåtit samförläggning längs vägen, säger Anders Andersson som är kommunchef i Strömsund. 

Flera nekas samförläggning

Strömsunds kommun är delägare i Servanet. Med samförläggning hade de kunnat erbjuda byborna fiber. Och Strömsunds kommun är inte de enda som nekats samförläggning. SVT har talat med både Dala energi och Falu energi och vatten som också blivit nekade samförläggning.

– Här har man stora välkända aktörer som vill ta chansen att bygga ut i sitt område och så kan de inte det, säger Anders Andersson.

Han har nu initierat ett möte med Skanova och fått ett positivt besked.

– I juni ska vi träffas.

Hans mål är att det blir ett konstruktivt möte som gör att byarna längs den sträcka som fiberkabeln dras, tillslut ändå ska få sitt bredband.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

Mer i ämnet