Branden släcktes i natt

Uppdaterad
Publicerad

Sent på söndagskvällen kunde den stora branden på stolpfabriken i Kälarne släckas. Branden kommer inte att riskera företagets fortlevnad, enligt vd:n Leif Berglund.

Strax innan midnatt kunde räddningstjänsten konstatera att de äntligen hade släckt branden. Därefter påbörjades viss eftersläckning och under måndagen kommer en del brandmän fortsätta finnas på plats för att se till så att inte branden flammar upp igen.

Företaget Octowood är en av Europas största producenter av stolpar.

Branden i Kälarne

Skador för miljoner

Under söndagen var det forfarande svårt att få en helhetsbild över hur mycket som hade förstörts i branden men klart är att hela kreosotverket är obrukbart och att det kommer ta lång tid innan ett nytt är uppbyggt igen.

– Det är skador för miljontals kronor, säger vd Leif Berglund.

Den lokal som under söndagen började brinna i Kälarne inrymmer det miljö- och hälsofarliga ämnet kreosot, som används för impregnering för el och träledningar. Enligt Leif Berglund kan det ha funnits runt 200 kubikmeter av ämnet i lokalen.

Vad innebär den här branden för företaget?

– Det här är den anläggning där vi impregnerar och den har brunnit ner till grunden. Den är helt oanvändbar nu, säger Leif Berglund.

Det är ingen fara för företagets fortlevnad?

– Nej det är inte. Vi sätter igång nu direkt med att hitta alternativa lösningar så att vi kan leverera till våra kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Kälarne

Mer i ämnet