Dumpade ord har ökat trivseln

Uppdaterad
Publicerad

Det förebyggande arbetet är viktigast för att kunna komma till rätta med mobbning. Odenslundsskolan har märkt ut sig och till och med fått pris för sitt nytänkande.

Odenslund är i dag en liten skola med bara 150 elever. Litenheten minskar på anonymiteten och det är helt enkelt svårare att mobba någon utan att lärarna upptäcker det.

För några år sedan fick Odenslundskolan ett pris för sin kampanj ”dumpade ord”.

Där har eleverna fått vara med och bestämma vilka ord som inte ska ingå i det vanliga talet.

– Det märks en väldigt skillnad i dag. Numera kallas ingen för ”bög” eller ”hora” här på skolan, berättar läraren Lena Johansson.

Kvittot på att det har lyckats är dessutom att föräldrarna berättar att samma regler numera gäller också hemma eller i fotbollslaget.

En annan del i skolans förebyggande arbete är ”kompisstödjarna”. De röstas fram i varje klass och fungerar dels som kompisär åt elever som är på väg att hamna utanför och dels är de skolans ögon ute på skolgården.

– Det finna saker som barnen har mycket lättare att upptäcka än oss vuxna, säger läraren Helena Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.