Emma Borg skrev medborgarförslaget om en ny sporthall i Strömsund Foto: SVT

Emmas idé kan snart bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan skickade Emma Borg in ett förslag om en ny sporthall i Strömsund. Nu närmar sig ett förverkligande.

Sporthallen i Strömsund är sliten och inte särskilt stor. Den nyttjas maximalt av både skolan och idrottsföreningarna. En ny sporthall skulle behövas.

För fyra år sen skickade då 15-åriga Emma Borg in ett medborgarförslag med en ritning till kommunen. Hon, som spelade handboll, ansåg att en ny hall måste byggas. I dag är fortfarande ingen hall byggd, men det kan vara på gång.

– Det är klart att man ville att den skulle byggas på en gång, säger Emma Borg, i dag 19 år gammal. Men jag förstår att det måste ta tid.

En axelskada satte stopp för hennes egen handbollskarriär, men i dag är hon fystränare för IFK Strömsunds U21-damer. När SVT Nyheter Jämtland träffar dem har de träning utomhus.

Finansieringen olöst

Den nya sporthallen har inte börjat byggas, men det finns en tänkt placering, skisser och en grov budget. Strömsunds kommun har nu tagit över projekteringen av sporthallsbygget och politikerna är eniga om att det behövs en ny hall.

– Den gamla är sliten och för liten, säger Susanne Hansson (S), kommunalråd i Strömsund. Det är klart att vi vill bygga en ny sporthall.

Men det hänger på finansieringen. Exakt vad en ny hall kostar är inte klart, men en uppskattning är någonstans mellan 20 och 30 miljoner kronor.

– Kommunen har en årlig investeringsbudget på 22 miljoner kronor, säger Susanne Hansson (S). Så vi klarar inte av sporthallsbygget på en investeringsbudget. Men nu tittar vi på hur vi kan lösa finansieringen på annat sätt.

Går det att få EU-medel till projektet?

– Det verkar tyvärr omöjligt, säger Susanne Hansson.

Byggstart nästa år?

Pengarna till trots så är förhoppningen att spaden ska kunna sättas i jorden våren 2016. För idrotten och damhandbollen skulle en ny hall betyda allt.

– Då skulle vi kunna träna bättre och kunna ha publik på våra matcher, säger Emma Borg.

Hennes medborgarförslag ser ut att bära frukt och Emma uppmanar alla som har en idé att skicka in det.

– Har man nåt förslag så är det bara att skriva ner och skicka in, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.