Foto: SVT

Nytt beslut: Ingen under 13 ska få vinna

Uppdaterad
Publicerad

Det kanske inte blir någon vinnare i Storsjöcupens 12-åring klass i framtiden. Det är innebörden av Svenska Fotbollförbundets ändrade regler.

Från och med 2017 får det inte utses slutsegrare i fotbollscuper eller serier för barn under 13 år. Det beslutade Svenska Fotbollförbundet vid sitt representantskap nyligen. För Storsjöcupen kan de påverka framtida turneringar, men man hoppas på dispens.

– Sannolikheten är stor, tror jag att man kan få dispens vid större evenemang, säger Sven-Bertil Bengtsson, ordförande i Storsjöcupen till SVT Nyheter Jämtland.

Fotbollförbundets styrelse har fått i uppdrag att ta fram riktlinjer för sådana dispensregler. Sven-Bertil Bengstsson håller med om att ett förbud kan mista sitt syfte om det samtidigt går att söka dispens.

– Vid evenemang kanske man ska ha en annan syn jämfört med lokala serier som ÖP-liret tillexempel, säger Sven-Bertil Bengtsson. Vid evenemnag tycker jag att man kan särbehandla.

Har vinnarlös klass

Samtidigt har Storsjöcupen till nästa år infört en klass för 11-åringar, där inga segrare utses och intresse verkar finnas.

– När vi gick ut med detta så fylldes de klasserna väldigt snabbt, så det tyder på att det finns intresse att få spela utan att spela slutspel, säger Bengtsson.

490 lag anmälda

Intresset för att spela i Storsjöcupen överlag verkar bara öka. I fjol vid den här tiden hade 60 lag anmält sig. I dag är siffran en annan.

– Hittills har omkring 490 lag anmält sig och anmälningstiden går ut i april, säger Sven- Bertil. Vi vet inte hur vi ska hantera detta riktigt, vi måste nog vidga området för planer och boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.