Firade konkurrentens konkurs

Uppdaterad
Publicerad

När en ny sport- och friluftsbutik öppnade i Östersund insåg många att konkurrensen skulle hårda rejält. Det tog två månader. Sedan fick personalen på XXL anledning att äta tårta.

Den 25 november i fjol öppnade den stora sport- och friluftskedjan XXL i Östersund.

– Vi har haft en större efterfrågan än vad vi trodde från början, säger varuhuschefen Christian Ströberg.

XXL har en utarbetad strategi. Inom ett år ska de ha tagit 25 procent av Östersunds totala marknadsandelar. Detta påverkar såklart den lokala sport- och friluftsbranschen.

En som direkt märkte när XXL etablerades var Interjakt. I mitten av januari lämnade de in sin konkursansökan.

Julhandeln annullerades

– Det är en finansieringsfråga som inte har fungerat där ägarna inte lyckats ha de delar som bankerna krävde för att gå in med mera pengar, säger Kevin Kirk på Interjakt.

Samtidigt blev XXLs etablering spiken i kistan. Från november till januari sjönk intäkterna drastiskt. Inte minst julhandeln påverkades.

– Den mer eller mindre annnullerades, säger Kevin Kirk.

Firar framgångar

I somras uppmärksammades det att XXL äter tårta när konkurrenter går i konkurs. Och Interjakts konkurs i Östersund gick inte heller obemärkt förbi.

– Vi firar alltid segrar och firar alltid när vi gör någonting bra och om det är om en konkurrent lägger ner eller om vi plockar ytterligare marknadsandelar, det varierar väldigt, säger Christian Ströberg.

Åt ni tårta när Interjakt gick i konkurs?

– Det skedde i samma veva som vi firade 2015 års resultat som var väldigt bra. Så det kom i stort sett på varandra där, säger Christian Ströberg. 

Han vill poängtera att de inte firar att människor blir utan arbete, att arbetstillfällen försvinner från en ort, utan att det helt och fullt handlar om den egna butikens framgångar.

Men på Interjakt känns detta ändå märkligt. När Kevin Krik får höra om att man ätit tårta kommenterar han det så här:

– Det är fånigt.

Framtiden oviss

Nu är frågan vad som kommer hända framöver inom sport- och friluftsbranschen i länet. Kjell Lindström på Brunflo sport, fiske och jakt följer utvecklingen noggrant.

– Jag tror inte alla överlever. Det blir för många butiker som ligger för nära varandra och som slåss om samma kunder, säger han.

Är han orolig för egen del? Nej, inte direkt. Men det beror också på att han ligger lite utanför Östersund och att han genom åren valt bort de breda sortimentet.

– Jag har specialiserat mig på fiske. Men hade jag haft sport och cykel och allt det här. Då hade jag inte överlevt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.