Fjällrävar kartläggs

Publicerad

På måndagen inleddes en omfattande kartläggning av antalet fjällrävar i området kring Ljungdalen i Härjedalen.

Även i Vindelfjällen genomförs en inventering av fjällrävar, en inventering som senare i sommar också kommer utökas till Borgafjäll . Det är forskare från zoologiska institutionen vid Stockholms universitet som leder inventeringen. Totalt finns ett 40-tal personer ute på fjället för att räkna antalet fjällrävar. Fjällräven har länge varit en hotad art och inventeringen sker som en del i arbetet med att rädda arten.

– Vi gör en uppföljning av populationen varje år. Vi har jobbat med åtgärder de senaste femton åren och stammen har svarat enormt, säger professor Anders Angered, projektledare vid Stockholms universitet.

I år deltar även fem volontärer som vunnit en plats i projektet genom en tävling i sociala medier anordnad av friluftsföretaget Fjällräven. Fyra av dem kommer från andra länder, nämligen Grönland, Tyskland, Danmark och Kanada.

– Utan alla fältarbetare så skulle vi inte kunna samla in all data på alla olika platser, säger professor Anders Angerbjörn vid Stockholms Universitet.

Inventeringen kommer att pågå fram till augusti., vilket innebär att det är kort tid för att samla in data, enligt Anders Angerbjörn.

– Så det gäller att ta vara även på de ljusa sommarnätterna i arbetet, fastslår han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.