Foto: TT

Fler dör av spice

Publicerad

Fler dödsfall kopplas till spice. Bara under fjolåret dog sju personer av drogen.

Men det verkliga antalet kan vara större.

Spice har snabbt fått fäste i Sverige. Och det har bara blivit vanligare att människor behöver sjukhusvård efter att ha använt drogen.

Att antalet spiceförgiftningar ökar syns tydligt hos vårdmottagningen Maria Ungdom i Stockholm.

– Det är vanligt nu hos oss, det har hänt någonting de senaste åren, säger överläkaren Charlotte Skoglund.

Det märktes inte minst i höstas då en rad förgiftningar inträffade runt om i landet och flera misstänkta dödsfall kopplades till spice.

Bidragande dödsorsak

Nu visar statistik som Rättsmedicinalverket (RMV) tagit fram för TT:s räkning att antal dödsfall där spice anses vara en bidragande dödorsak ökade förra året.

I fjol hittades drogen vid 24 obduktioner och i sju fall bedöms spice ha varit bidragande dödsorsak. Ett fall är ännu inte avslutat.

– Man har försökt att utesluta alla andra rimliga dödsorsaker och kommit fram till att det finns inga andra än spice, säger Robert Kronstrand, toxikolog vid RMV.

Syntetiska cannabinoider, också känt under samlingsnamnet spice, upptäcktes första gången 2010 vid en obduktion i Sverige. Fram till och med 2013 fanns det bara tre dödsfall där spice ansetts vara dödsorsaken.

En förklaring till att fler dödsfall kopplas till drogen är att RMV förra året fick bättre teknik.

Det är troligt att det kan finnas fler dödsfall som inte har upptäckts.

– Man har inte analyserat efter spice i alla obduktionsärenden, långt långt därifrån. Det görs ju bara om man misstänker att det finns i kroppen, säger Robert Kronstrand.

Våg av förgiftningar

Charlotte Skoglund konstaterar att det blivit vanligare med förgiftningar.

– Bara det senaste året har vi märkt en våg av allvarliga spicerelaterade förgiftningar.

Hon tror att det kan bero på att de syntetiska cannabinoiderna blivit starkare och mer oberäkneliga.

– Vid alla typer av nätdroger har man väldigt lite koll på vad man får i sig. Man vet inte hur starkt det är och om det är blandat med andra substanser.

Hon säger att spice är så starkt att det snabbt kan slå ut livsviktiga funktioner som andning, hjärtrytm och medvetande.

– Det här är jättefula skadeverkningar som kan ge ganska allvarliga depressioner och svåra följdsjukdomar om man använder det här på längre sikt.

Samtidigt tror Charlotte Skoglund att spiceförgiftningarna kan börja minska snart.

– Jag hoppas det. Jag ser hos mina patienter att de inte gillar spice och märker att det inte är bra för dem. De som kan har börjat att välja bort det i högre utsträckning.

Spice

Spice är ett samlingsnamn för olika substanser som liknar cannabis, så kallade syntetiska cannabinoider.

Det består av torkade örter eller torkade växtdelar där den syntetiska cannabinoiden tillsatts med hjälp av lösningsmedel.

Vid akut förgiftning kan det leda till förvirringstillstånd, minnesrubbningar, ryckningar, kramper, synrubbningar, illamående och även i vissa fall psykoser

Vid långvarig användning kan det leda till depressioner och personlighetsförändring

Källa: drugsmart.com och Charlotte Skoglund vid Maria Ungdom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.