Förslaget: Förbjud hörlurar för cyklister

Uppdaterad
Publicerad

I ett utspel från NTF föreslår man ett förbud mot hörlurar i samband med cykling.

För tio år sedan införde Sverige cykelhjälmslag för barn upp till 15 år, med förhoppningen att man skulle ta med sig den goda vanan att använda hjälm upp i vuxenlivet. Men färsk statistik visar att så inte är fallet, snarare tvärtom.

Samtidigt som cyklandet ökat dom senaste åren har också antalet dödade eller svårt skadade ökat. Så nu är det dags för nästa steg menar NTF, som vill lyfta frågan om ett förbud mot hörlurar i samband med cykling.

– Cykling och hörlurar hör inte ihop. Jag tycker det är viktigt att man koncentrerar sig på sin omgivning när man cyklar, eller när man är i trafiken överhuvudtaget, säger Marie Nordén, Generalsekreterare för NTF.

– Farorna är att du hör inte omgivningen och du tappar fokus på omgivningen.

Förbudet finns redan i några länder och i tex England har frågan börjat diskuteras efter att sex cyklister med hörlurar omkommit i olyckor under en tvåveckorsperiod.

– Om vi ser att det här är ett växande problem finns det anledning att fundera över en eventuell lagstiftning, säger Marie Nordén.

En tidigare undersökning från ett försäkringsbolag visar att närmare hälften av de unga har lurar eller snäckor när de cyklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.