Foto: SVT

Imamens församling lättad – men oron kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Lättnaden var påtaglig i Strömsund idag. Förhoppningen är stor om att mordförsöket på imamen nu ska kunna lösas efter gårdagens besked om att en misstänkt gärningsman nu gripits och lämnats ut till Sverige. Men oron inom den uzbekiska församlingen kvarstår. Samtidigt minns den dåvarande polischefen dagarna efter dådet.

I går stod det klart att en misstänkt attentatsman, en 37-åring, utlämnats från Ryssland till Sverige. Mannen misstänks för ett mordförsök på en uzbekisk imam och regimkritiker i Strömsund 2012. Häktningsförhandlingar kommer hållas i Östersund på fredagen.

Samtalsämnet var givet i Strömsund idag. Många kände lättnad över att den misstänkte gärningsmannen nu gripits. Inte minst den uzbekiska församlingen.

Mordförsök på Imam

– Vi är glada över att polisen har gjort ett bra arbete, säger Muhsin Abdurabdih, representant för församlingen.

Stora konsekvenser

Oron är fortfarande stor inom församlingen sedan attentatet. Attentatet har fått stora konsekvenser för församlingsmedlemmarna. Hälften av medlemmarna har flyttat från Strömsund.

– Vi är mycket oroliga fortfarande, och därför vill jag inte visa mitt ansikte.

Dåvarande polischef: ”Sensationellt”

Strömsunds kommunalråd Göran Bergström, polischef i Strömsund när attentatet skedde, kommenterar utvecklingen: 

– Det är sensationellt att den här misstänkte attentatsmannen nu utlämnats, det trodde man inte skulle ske. Att Strömsund nu är del i ett internationellt spel, det är häpnadsväckande. Det är som i en triller.

Inledningsvis efter attentatet trodde man att det handlade om ett olycksfall, berättar Bergström. Men sedan kom röntgenbilder på som visade att det var metallfragment kvar i huvudet på imamen och man hittade också en ryggsäck med ett vapen.

–  När jag kom till baka från FN-tjänst trodde jag att jag skulle jaga epa-traktorer, men aldrig att man skulle jaga en hitman.

Namnet på församlingens representant är fingerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet