Gödselavgift slår hårt

Uppdaterad
Publicerad

Jämtkraft har beslutat om att ta ut en avgift för alla som kommer och lämnar hästgödsel till deras värmeverk. Beslutet innebär en stor ekonomisk smäll för flera hästanläggningar – däribland Ås ridskola.

1 maj höjde Jämtkraft avgiften för de som lämnar sitt hästgödsel på värmeverket i Lugnvik. Numera kostar det 300 kronor per ton oavsett när på året du lämnar det. Tidigare behövde hästägare bara betala under sommarmånaderna.

Avgiftshöjningen har kommit som en chock för flera ridanläggningar. 

– Jag vet ärligt inte hur vi ska kunna betala den ökade kostnaden, säger Theresa Burwall Nordin som är ridskolechef på Ås ridskola.

Kostnaden ökar med 140 000

Ås ridskola drivs av en ekonomisk förening och för föreningen kommer den kraftigt höjda avgiften att slå hårt.

– Jag har räknat ut att det kommer att bli en ökning på över 140 000 kronor, säger Theresa Burwall Nordin.

Hur föreningen ska klara den ökade kostnaden är i nuläget oklart. Eventuellt måste de dra ner på personal, mest troligt kommer de behöva höja rid-avgiften.

– Vi kommer behöva höja avgiften med 700 kronor.

Flera påverkas

Även andra hästanläggningar påverkas. I dagsläget finns inga andra ställen att lämna sitt gödsel i Östersund med omnejd, vilket innebär att de flesta anläggningar som Tanne, travet och Wången också lämnar sitt gödsel på värmeverket.

– När Gräfsåsen stängde sin hantering av hästgödsel så ökade mängden hos oss rejält, säger Kristina Andersson som är kommunikationschef på Jämtkraft.

Den stora mängden hästgödsel innebär mera hantering för Jämtkraft samtidigt som det också medför ett behov av utökat lagringsutrymme.

– Den kostnaden måste hästanläggningarna nu betala, säger Kristina Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.