Personal arbetar med att fästa gravstenarna igen Foto: Ulf Knutsson

Gravar skändade i Oviken

Uppdaterad
Publicerad

Vandalerna la smällare i gravlyktor och bröt sönder ett 400 år gammalt kors. – Det är fruktansvärt, säger kyrkoherden

Ett 20-tal gravar har skändats i Oviken och ett minneskors från 1600-talet har brutits sönder under onsdagen. I dag fanns personal på plats för att resa gravstenarna igen. Både personal och anhöriga är upprörda över förödelsen.

– Dom måste ha jobbat ordentligt för att lyckas med allt det här. Det är fruktansvärt, säger kyrkoherde Christin Nygren Sundvisson.

Det var igår som den meningslösa skadegörelsen upptäcktes. En vaktmästare trodde först att det var blåsten som ställt till det, men sedan blev hela omfattningen uppenbar och det stod klart att någon handgripligen orsakat förödelsen.

Vittnen såg två personer springa från kyrkogården i onsdags. Polisanmälan har gjorts, men trots att brott mot griftefriden är ett allvarligt brott har polisen fortfarande inte varit på plats. Något som upprör de människor SVT träffar på kyrkogården under fredagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.