Han kan vänta år på perfekta bilden

Uppdaterad
Publicerad

Göran Ekström från Östersund har fotat i de jämtländska skogarna under många år och nyligen vann han pris som Sveriges bästa naturfotograf.

Göran Ekström fick sin första systemkamera för snart 50 år sedan, senaste 20 åren har han haft naturfotograf som yrke.

– Fotografer över huvud taget har det kravet att man kan sitt motivområde. Det spelar inte så stor roll om det är natur, sport, människor, byggnader. Kan man sitt område så är det en förutsättning för att bilderna ska berätta något som är intressant, säger Göran Ekström.

Visst måste Göran tagit intressanta bilder för nyligen utsågs han till Sveriges bästa naturfotograf av Naturvårdsverket. Det är idogt arbete som har gett honom såna framgångar.

– Ibland får man vänta många timmar men vissa motiv kräver att man jobbar under flera år, säger Göran Ekström.

Vilket djur fotar du helst?

– Det är nog älgen. Att locka älg på hösten är nog det mest spännande man kan vara med om, man ligger där och ser hur älgen närmar sig och man skjuter av några bilder istället för sitt gevär, de är underbart, säger Göran Ekström.

Se när Göran lockar på älgen i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.