Foto: SVT

Här grävs för fåglarna

Uppdaterad
Publicerad

Många våtmarker har under århundraden dikats ut av människor av flera olika anledningar. Men utdikningarna förstör våtmarkerna och nu arbetas det för att återställa myrarna. Bland annat i Ånnsjön.

Spångarna behövs nästan inte längre. Myren bredvid är inte så blöt. Här in kanten av Ånnsjön i västra Jämtland, dikade byborna i Ånn ut myrarna för mer än 100 år sen. Det var ett försök att slippa frostdimman från myren. Men utdikningarna förstör våtmarken och myrarna börjar växa igen. Nu har man precis börjat arbetet med att återställa myrarna.

– Det vi gör är att vi hugger ner dom träd som växer längs med dikena och sen pluggas dikena igen av träden och av torv. Det berättar Lisa Tenning som är projektledare på länsstyrelsen för projektet.

Ånnsjön är en välkänd fågelsjö och skyddad enligt Natura 2000. Det betyder att Sverige som land har tagit på sig att skydda området och bevara den hotade miljön. Renoveringen i Ånnsjön görs för fågellivet och den biologiska mångfalden och bekostas av pengar från EU:s Lifefond, Naturvårdsverket och länsstyrelsen. Arbetet i Ånnsjön har precis börjat och grävmaskinisten, Kjell-Arne Eggen från Medstugan medger att det är annorlunda:

– Man får ju tänka på hur man kör, berättar han. Man kan inte svänga för mycket för då river man upp torven och då minskar bärigheten i myren. Det gungar ju bra ibland.

Vad tycker du då om projektet, att renovera en myr så här?

– Jo men det är väl bra. Tanken är ju god för både insekter och fågelliv. Man ser ju att det har torkat upp rätt mycket.

I länet är det fem våtmarker som renoveras. Ett område, Öjsjömyrarna blev klart i fjol och man ser resultat:

– Ja, det går fort, berättar Lisa Tenning. Bara några timmar efter att vi har lagt igen ett dike så ser man att vattennivån på myren stiger, så det går blixtsnabbt.

Men blötmyrar innebär oftast insekter. Irriterande insekter som mygg och knott. Kommer Ånn att översvämmas av mygg nu?

-  Ånnsjön är en så pass stor myr , omkring 8000 hektar. Så mängden mygg som ökar om vi återställer 100 hektar myr är nog knappt märkbar, säger Lisa Tenning. Vi kommer nog att få fler fåglar som äter fler mygg, det blir nog så i stället.

Renoveringen av diken i Ånnsjön ska vara klar i oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.