Dansen tog Jenny Larsson från Funäsdalen till professorstjänst i USA. Men hon inspireras fortfarande av Härjedalen.

Härjedalen inspirerar till dans

Uppdaterad
Publicerad

Dansen tog Jenny Larsson från Funäsdalen till professorstjänst i USA. Men hon inspireras fortfarande av Härjedalen.

Vi träffas hemma hos en av Härjedalens mer namnkunniga kulturarbetare, trubaduren Stefan Ström. På besök har han Jenny Larsson som  flyttade från Funäsdalen redan som barn. Men det Härjedalska arvet har alltid varit viktigt för henne. Men inte som sångare, utan som dansare. Hon arbetar numera som professor i modern dans på ett universitet i Florida. Och hennes senaste dansprojekt utgår helt och hållet från Härjedalen.

Spelade in i Härjedalen

– Jag flyttade från Sverige för många år sedan, så har jag tänkt mer och mer på vad det betytt för mig att komma från just Härjedalen. Sättet jag är på, och hur jag uttrycker mig, tror jag har sin grund i miljön här uppe, berättar Jenny Larsson.

Förra sommaren spelade hon in en film med modern dans i olika miljöer i Härjedalen. Filmen, med namnet The Forest Diaries, är en del av ett större konstprojekt som också innehåller livedans i samband med en utställning. Och till utställningspremiären i Miami blev också Stefan Ström inbjuden att sjunga traditionella Härjedalska visor.

– De kom fram och kramade mig, även fast de inte förstod ett ord förstås, skrattar Stefan Ström.

”Exotiskt för folk i Miami”

Jenny Larsson tycker att hela projektet The Forest Diaries har varit väldigt intressant just med tanke på att det blir en sådan kulturkrock.

– Sverige är så exotiskt för folk i Miami. Vårt förhållningssätt till naturen, den vilda och okontrollerade naturen, den är helt annorlunda. Så det är intressant att få till den dialogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.