Hillsands kapell till salu

Uppdaterad
Publicerad

HILLSAND Svampangreppen i källaren i Hillsands kapell har blivit så omfattande att det behöver saneras. Dyrt, tycker pastoratet som har planer på att sälja kyrkan.

Det här upprör byborna som anser att kyrkoledningen inne i Strömsund misskött kapellet. En försäljning är dessutom orealistisk, för vem vill köpa en mögelskadad kyrka?

– Det är förskräckligt, säger kyrkvärden Gunnar Larshow. Vi är bara 33 personer i byn och vi kan inte ta hand om det.

Problemen började på 90-talet när man murade igen fönstren i källaren och slängde ut värmepannan. Sedan dess har Hillsandsborna påtalat problemen, men ingenting har hänt.

– Den förra kyrkvärden slutade eftersom inget hände. De struntar i byggnaden, menar nuvarande kyrkvärden Gunnar Larshow.

Nu ska det bli ett möte i Hillsand med kyrkoherden och ledningen för pastoratet. Det kostar 700.000 att renovera kapellet och Kyrkan har ett ansvar för att sköta om sina kulturminnesmärkta byggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.