Foto: SVT

Hur mycket stör vindkraftverk?

Publicerad

Hur mycket stör en vindkraftspark ljudmässigt? Och hur upplever människor ljudet? Det ska två nya forskningsprojekt ta reda på.

Det är Energimyndigheten som satsar sex miljoner kronor i två olika forskningsprojekt om vindkraft och ljud. Syftet är att få fram säkrare modeller för att beräkna ljudets utbredning och hur ljudet upplevs av människor.

I det ena forskningsprojektet ska man undersöka hur människor uppfattar vindkraftsljudet i skogsmiljö samtidigt som den faktiska ljudnivån mäts. Med hjälp av ljuddagböcker så ska närboendes upplevelser dokumenteras. Tre platser i landet ska undersökas.

I det andra projektet ska man ta reda på hur ljudet stör beroende på om man ser vindkraftverken, hur ägarstrukturen ser ut och om närboende får ta del av vinsten.

Arbetet ska vara klart 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.