”In med lokal mat i skolan”

Publicerad

Lokala mathantverkare vill in i de offentliga köken och det gäller att vara vaken när kommunerna ska upphandla.

Diskussionerna på det nationella resurscentret Eldrimner i Ås är livliga. Frågan för dagen är hur ska man få in mer lokalt mathantverk i skolkök, i sjukvården och äldreomsorgen.

Det skulle betyda mycket för vår ekonomi, men det här med kommunalupphandling är svårt. Det känns som att det inte är för oss, säger köttproducenten Annika Tillman från Hara.

På plats är upphandlare, kockar, politiker och kökschefer som nu ska tänka nytt.

Ett problem är att man inte har en matlista i kommunen, säger Mona Nilsson som är kock i Ragunda kommun. De små företagen har svårt att klara stora mängder. Att leverera till en skola blir lättare.

”Inte svårt och krångligt”

Att konkurrera med de stora leverantörerna är omöjligt, men kommunerna kan skriva in speciella krav inför anbuden och då gäller det att mathantverkarna är på hugget.

– Ja, det går inte att säga att det är svårt och krångligt. Man kan höra med de som lyckats i en upphandling, höra hur de gjorde, säger Johan Andersson på Eldrimner.

Eldrimner ska nu ut på en årslång turné till alla län.

– Vi ska försöka snabba på den här processen, säger Johan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.