SVT:s fotograf bland isflaken på Rödön Foto: SVT

Islossningen nära

Uppdaterad
Publicerad

Issäsongen på Storsjön blir allt kortare. I år blir det troligtvis den näst kortaste isvintern sedan mätningarna började. Tre månader kortare än den längsta.

Vi står vid Rödöns sydvästra strand och blickar ut över Storsjöflaket tillsammans med Andreas Gyllenhammar. Han är vikarierande isobservatör. Egentligen är det hans far, Roger Gyllenhammar, som under lång tid har fört statistik över när isen på Storsjön har lagt och när den har gått upp. Det är nära nu till öppet vatten.

– Jag skulle tro att det blir i kväll eller under natten, säger Andreas Gyllenhammar. Bara sedan i morse har vinden ätit upp en stor del av istäcket.

Om isen försvinner i dag, den 20 april, så är det nytt rekord. Det tidigaste som sjön har blivit isfri. Förra året försvann isen den 21 april vilket var rekord då.

Storsjön är unik på så sätt att det har gjorts observationer ända sedan 1870. Så långa serier är ovanliga. Och det man kan se är att tiden av is på sjön blir kortare.

– Tittar vi på sjöar söderut i Sverige så behöver man inte gå särskilt långt innan man hittar sjöar där det aldrig lägger någon is vissa vintrar, och när klimatet vandrar norrut så kommer det också hit, säger Andreas Gyllenhammar som till vardags arbetar med klimat- och hållbarhetsfrågor på Sweco.

– Men jag tror att det dröjer länge innan vi får se en vinter utan is på Storsjön, säger Andreas. Däremot kan vi kanske få se att det blir flera isläggningsperioder under vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.