Fler björnar får skjutas i länet för att ökningen av antalet björnar ska kunna stoppas. Foto: TT

Jämtarna uppmanas samla björnbajs

Uppdaterad
Publicerad

Under sensommaren kommer Naturvårdsverket att genomföra en björnspillningsinventering. Tanken är att det ska bli ett återkommande arbete var femte år.

I augusti blir det en ny spillningsinventering, då uppmanas länsbor att samla in björnspillning. Med hjälp av DNA ska dessa sen analyseras för att man ska kunna bedöma hur många björnar det finns i länet.

Det är nio år sedan det senast gjordes en björninventering i länet. Då visade inventeringen att det fanns fler björnar än vad länsstyrelsens beräkningar hade visat.

Återkommande koll

Nu är det Naturvårdsverket som ansvarar för björnspillningsinventeringen och i framtiden är det meningen att det ska göras björnspillningsinventeringar i länet var femte år.

– Nu kommer länen att få göra det här på ett rullande schema och Naturvårdsverket samordnar, säger C​arl-Fredrik Yri, naturvårdshandläggare ​på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Många länsbor har efterfrågat en ny spillningsinventering och även länsstyrelsen välkomnar beskedet.

– Det gör vi, för det här är viktigt för att vi ska kunna ha en rättvis förvaltning, säger Carl-Fredrik Yri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.