Jamtli bygger för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

En anskrämlig gammal militärbyggnad på Jamtliområdet kan bli till bostäder. Några modulhus ska dessutom komplettera det som blir ett nytt litet bostadsområde.

I första hand tänker man sig att flyktingfamiljer ska bli de nya hyresgästerna i det som planeras till 12–14 lägenheter.

– Det finns ett behov att hitta lägenheter till flyktingar. Men vad som vi inte nått ut med hittills är att vi samtidigt tänker oss att några av lägenheterna ska erbjudas till studenter, säger museiechefen Henrik Zipsane.

Huvudbyggnaden blir det som i dag är ett förfallet hus i lättbetong. Henrik Zipsane säger att det bara rör sig om ett skal, men de konsulter som tittat på det bedömer att man här har stommen till ett riktigt fint hus.

Idén till bostadshusen kommer från museiechefen själv och styrelsen är helt med på noterna.

– Vi vill dra vårt strå till stacken när bostadssituationen är som den är i Östersund. Och det här kommer att bli av, det törs jag lova redan i dag, menar Gunnar Hjelm, vice ordförande i Jamtli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.