Foto: SVT

”Hej främling” kan tvingas sluta trots hyllningarna

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ”Hej främlings” arbetet hyllas stort så har dom stora ekonomiska bekymmer. Om inga pengar kommer in måste de lägga ner sin verksamhet ute i Grytan.

”Hej främling” är en ideell organisation som uppkom från hjärtat. Att tänka på det ekonomiska har inte varit med bilden utan det primära har varit att hjälpa alla de asylsökande som bor på Grytan.

Kritiskt läge

Men nu går det inte längre rent ekonomiskt för Emma Arnesson och Anne Lundberg som gör det här på heltid utan någon lön.

#flykt

– Det är ett kritiskt läge, för egen del har jag tvingats ta lån för att kunna betala min hyra, säger Emma Arnesson.

Men en lösning på problemet kan snart vara här. ”Hej främling” har precis fått sitt organisationsnummer och Ida Asp som blev nyligen invald i styrelsen har fått det ekonomiska ansvaret.

– Jag söker just nu pengar hos olika projekt, stiftelser, fonder och har en dialog med regionen, säger Ida Asp (S).

Ska skicka ansökan

Ida Asp är själv politiker i Östersunds kommun och kommer även att söka pengar där.

– Ja vi kommer skicka in en regelrätt ansökan men vi fokuserar mest på regionen eftersom vi jobbar just i hela regionen och då vill vi ha ett samarbete på den nivån, säger Ida Asp (S).

Om inga pengar kommer in så ser Emma Arnesson att dom kanske klarar att hålla ut till jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet