Kom till Hoting efter ”Dödens resa”

Uppdaterad
Publicerad

Den nuvarande flyktingströmmen är den största i modern tid och varje dag kommer nya asylsökanden till länet. Vi har träffat några av dem som fått ett tillfälligt boende i Hoting.

För några veckar sedan kom ett 80-tal asylsökanden till Hoting, efter 16 timmars bussresa från Malmö. Många av dem kom från Syrien eller Irak och hade flytt undan krig och umbäranden. Nu bor de på hotell Raivi som omvandlats till flyktingboende i väntan på att registreras.

En av de asylsökande i Hoting är författaren Suaad Al Khatuab, som flydde för sitt liv med sin man och sin son från Syrien. För oss berättar hon om resan, som hon beskriver som en ”Dödens resa” där de för flyktingsmugglarna bara var siffror. Hon berättar också om sina tankar och förhoppningar inför framtiden.

Flera på asylboendet i Hoting har flytt från Irak, en av dem är Maan-Alobaidy. Han berättar om sin resa, som bland annat gick i en flyktingsmugglarbåt över havet på en båt som var på väg att kantra.

Se och hör vad de har att berätta i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.