”Kommer att kosta liv”

Uppdaterad
Publicerad

Att flytta polisens kommunikationscentral från varje län till Umeå kommer att kosta liv. Det menar Sveriges fjällräddare.

Idag styrs fjällräddarna från sina respektive länskommunikationscentraler i Falun, Östersund, Umeå och Luleå. När länskommunikationscentralerna år 2017 kommer att centraliseras kommer centralerna i Östersund och Luleå att läggas ner och flyttas till Umeå och Falun flyttas till Örebro.

Den här förändringen kommer att kosta liv, menar Fjällräddarnas Riksorganisation där Rickard Svejdesten är ordförande.

– Vi ser en stor fara med att ta bort de lokala operatörerna på länskommunikationscentralerna, säger han till SVT Nyheter Jämtland. Lokalkännedomen försvinner och det blir svårare för oss inom fjällräddningen att göra vårt arbete.

I en debattartikel skriver Rickard Svedjesten att det inte handlar om ifall förändringen ska kosta liv, utan när. Han jämför med Alperna.

”Den svenska fjällkedjan är längre än Alperna och ca 400 fjällräddare sköter tillsammans med svenska polisen fjällräddningen. Österrike har ca 12 000 fjällräddare, men ryms geografiskt i Norrbotten”

Han fortsätter i  artikeln:

” Det viktiga samarbetet mellan fjällräddar, radiooperatörer, vakthavande befäl med bra lokalkännedom som varit ute på våra övningar och utbildningar går inte att ersätta. Detta har räddat liv på fjället tack vare en mycket kompetent LKC-personal som har god lokalkännedom, kunskap om de enskilda fjällräddarna och att man känner desamma”

Under torsdagen kommer en uppföljning kring detta med bland annat text och inslag med ansvariga inom polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.