Kollekt via telefon eller kort

Uppdaterad
Publicerad

När bankerna inte längre vill hantera kontanter måste kunderna tänka om. Inom kyrkans värld har till exempel kollekten fått en teknisk uppgradering.

Det är söndag förmiddag och inne i EFS-kyrkan i Östersund är det gudstjänst. Efter tjugo minuter är det dags för kollekt men nuförtiden blir bössorna inte lika fulla som förut. Fast det beror inte på att det skänks mindre pengar.

– Hos oss går det att skänka på flera olika sätt. Dels kontant, sedan finns det även kortdragare och så kan man skänka via swish, säger prästen Marie-Louise Nilsson.

Det var för ungefär ett år sedan som EFS-kyrkan införde möjlighet att swisha in pengar.

– Vi lever i 2016 så då gäller det att hänga med. Även som kyrka, säger Marie-Louise Nilsson.

Inga kontanter i plånboken

Sandra Åhman är församlingsmedlem och hon tycker det är bra att församlingarna har infört flera sätt att skänka pengar.

– Vi som är lite yngre har ju sällan kontanter på oss så då är det här ett utmärkt sätt.

Flera församlingar gör samma sak

Vi har tidigare berättat om bankernas ovilja att hantera kontanter. Istället får exempelvis föreningar, livsmedelsbutiker och församlingar betala dyra avgifter för att få sina pengar insatta. Men det finns alltså sätt att undgå det. Inom kyrkans värld har allt fler församlingar gjort som EFS och infört alternativa vägar där de inte behöver hantera kontanter. 

– Det är något som vuxit i många församlingar, säger Sandra Åhman.

– Om jag ger en peng så vill jag ju att det ska gå direkt till kyrkans verksamhet, inte till någonting annat, säger Marie-Louise Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.