Cash inte längre king Foto: SVT

Kräver lagändring för kontanter

Uppdaterad
Publicerad

Bankernas ovilja att hantera kontanter leder till bekymmer och orättvisor, speciellt på landsbygden. Där för kräver nu föreningen hela Sverige ska leva en lagändring.

Cash is king, brukar det ju heta, men den devisen gäller inte överallt längre. I takt med att de stora bankerna säger nej till att tillhandahålla kontanter, så blir bekymren större och större ute i landet.

– Framförallt är det folket i lands- och glesbygd som drabbas, säger Håkan Toresson i Hallen. Han är engagerad i organisationen Hela Sverige ska levas länsförbund.

– När bankerna vältrar över ansvaret på värdetransportföretag så blir det butiker, föreningar och andra på landsbygden som får betala.

Håkan Toresson har tagit fram en rad exempel på hur landsbygden drabbas. Nu tar man med sig detta till landshövdingen för man vill att frågan tas upp politiskt.

– Bankerna använder sig av ett kryphål i lagen, säger Håkan Toresson. De är inte tvungna att tillhandahålla kontanter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.