Kulturskolan prisas

Uppdaterad
Publicerad

Ragunda är återigen Sveriges bästa kulturskolekommun. Men verksamheten hotas av kommunens sparkrav.

Varje år utser Lärarförbundet Sveriges bästa musik- och kulturskolekommun. För andra året i rad blev Ragunda kommun etta.

– Musik är ju ett fantastiskt sätt att nå in i eleverna. Hos oss är alla välkomna och alla elever är duktiga och tänkt att åtminstone en gång i veckan får känna sig duktig, säger Inger Runsten musiklärare på kulturskolan.

Men det finns orosmoln för kulturskolan som har 4.5 tjänst och 2.1 miljoner kronor i budget. Ekonomin är väldigt ansträngd i kommunen och man måste spara någonstans.

– Vi ser över alla verksamheter likaså Kulturskolan men får politiskt håll så är det en viktig prioritering och en viktig profilering av Ragunda kommun, säger Jonas Andersson (S) kommunalråd Ragunda kommun.

Vad skulle hända om ni fick mindre pengar?

– Då får vi ta emot färre elever, vi kan inte alls ha samma verksamhet. Den här uppsättning skulle vi nog inte ha tid med som vi har nu, säger Inger Runsten musiklärare på kulturskolan.

Strömsunds och Åre kommun hamnar även på topp-10 listan och Härjedalens kommun på en elfte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.