Kungaföljet rörde om i Grytan

Uppdaterad
Publicerad

Förundran var stor när ingen mindre än kungen damp ned hos asylförläggningen i Grytan på måndagen. Några av de asylsökande fick rent av en avskild audiens med majestätet i en tältkåta.

Det var ett liv och ett kiv. Måhända var de asylsökande själva de som var minst uppjagade över det celebra besöket.

Ja, förutom kungen själv då förstås. Alla hade förberett sig på att han skulle köras ända fram till en lokal där det första mötet skulle ske.

#flykt

Fascinerade av småprat

Men det visade sig vara en smärre folkfest ute på grusplanen. Kungens chaufför berättade.

– Han sa bara – här vill jag kliva av ...

Många var förstås fascinerade över att en kung bara kunde knalla omkring och småprata med dem.

– Hemma i Jemen är det uteslutet att ett statsöverhuvud bara skulle komma på besök så här. Det var mycket trevligt, kommenterade Yusra Abohadi.

Vill sitta ned med kungen

Ziad Al-Lahwani från Syrien och Mohammad Arif Elham från Afghanistan instämde i att detta var en i högsta grad uppseendeväckande tilldragelse.

– Vi är väldigt smickrade. Fast jag tror att var och en av alla som bor här skulle vilja sitta ned med kungen och berätta om just sina problem, konstaterade Ziad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet