Bilder ur förundersökningen. Foto: Polisen

Googlade ”bra kniv att döda med”

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas en kvinna misstänkt för mordet på en man i en lägenhet på Frösön i höstas.

När förundersökningen blev offentlig i dag blev det uppenbart att kvinnan förberett attacken mot mannen under en tid. Ett par veckor före mordet satt hon mitt i natten och sökte på Google:

4:34 ”Bra kniv att döda med”.

Man dödad på Frösön 2016

4:51 ”Dö av slag i huvudet”.

4:53 ”Livstid i Sverige”.

5:05 ”Bo i kvinnofängelse”.

För åklagaren Emil Westlin har det inte varit aktuellt med något alternativt ansvarsyrkande förutom mord.

– Hon har förberett sig bland annat genom att ta med sig sömntabletter, knivar och en rörtång. Det tyder på att hon hade en strategi för hur hon skulle bära sig åt, menar åklagaren.

Sömntabletterna lyckades hon lura i mannen. Men när han plötsligt fick för sig att hastigt lämna lägenheten fick hon improvisera. Hon greppade en kökskniv och anföll mannen.

Enligt åtalet har kvinnan upprepade gånger stuckit eller huggit mannen i bröstet, ryggen och armen. Detta har lett till att mannen fått skador på bland annat lunga, luftrör och stora blodkärl. Knivhuggen har enligt åklagarens bedömning orsakat mannens död.

Skuldsatt

Motivet till mordet ska vara att kvinnan hade skulder på 250.000 kronor. Hennes uppfattning var att mannen lovat att hjälpa henne med skulden. Vid tiden för dådet hade hon fått klart för sig att han inte tänkte göra det.

Det var i oktober som polis larmades till lägenheten där mannen låg död.

Som bevisning i målet anför åklagaren ett antal vittnesförhör, en uppspelning av det samtal som ringdes till larmcentralen samt de knivar och en rörtång som använts och varit avsedda att användas vid mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man dödad på Frösön 2016

Mer i ämnet