Kyrkorglar ska dokumenteras

Uppdaterad
Publicerad

I morgon lördag drar man igång ett nytt orgelprojekt i Härnösands stift. Startskottet sker i Ragunda gamla och nya kyrka med både föredrag och orgelkonsert.

Kyrkorglar är en okänd kulturskatt som nu ska inventeras och levandegöras, i vissa fall letas fram. Avsikten är att underlätta underhållet av orglarna och att öka kännedomen och engagemanget för dem.

– Varje orgel har en spännande historia, de berättar om den bygd som de byggdes för och de människor som skulle spela på dem, säger Sven Olofsson, historiker på Mittuniversitetet, som leder projektet på uppdrag av Härnösands stift.

200 kyrkorglar

I Härnösands stift finns omkring 200 kyrkorglar, varav de flesta omfattas av kulturminneslagen.

Inventeringen inleds i Bräcke och Ragunda i Jämtland samt i Ådalen i Ångermanland. Varje kyrkorglarna ska undersökas tekniskt, interiör och arkitektur ska dokumenteras och deras unika historia ska lyftas fram i ljuset.

Ragunda har äldsta orgeln

Att startskottet för det nya projketet börjar just i Ragunda har sin naturliga förklaring. I Ragunda gamla kyrka finns Jämtlands äldsta spelbara kyrkorgel, från mitten av 1700-talet.

Orgelprojektet är ett samarbete mellan Härnösands stift, församlingarna i stiftet samt länsmuseerna i Jämtland och Västernorrland. Det finansieras med stöd av statens kyrkoantikvariska ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.