Kyrkotjuven stal antika föremål från Ytterhogdal, föremål som senare kunde återbördas.

Kyrkotjuvens straff står fast

Uppdaterad
Publicerad

Straffet står fast för den 64-årige man som dömts för att ha plundrat kyrkor och kapell på antika föremål. Kyrkotjuven får därmed fem års fängelse bland annat för stölder i Härjedalen.

Detta efter att Högsta domstolen beslutat att inte ta upp målet till prövning.

Den 64-årige mannen, från Spanien, dömdes i januari i år till fem års fängelse av hovrätten för tio stölder som begåtts under fyra års tid, mellan 2010 och 2012.

Kyrkstölder

Det handlar om stölder från bland annat hembygdsföreningarna i Ytterhogdal och Överhogdal i Härjedalen och även från en rad kyrkor och kapell på andra håll i landet. Från Ytterhogdal försvann hösten 2012 bland annat olika antika föremål: väggbokhylla, pigtittare, nycklar, glasrör, ljusstakar, tavlor, skål och Nya Testamentet, som haft kulturhistoriskt värde. Antika föremål stals också från Överhogdal, två år senare, hösten 2014, bland annat ett antikt gevär, nattvardskärl, mortel, kanna, gräddsnipa, träskrin, träaskar, träsked, träkåsa och bajonett, som haft kulturhistoriskt värde. Föremål som hittades i kyrkotjuvens förråd i Köpenhamn ifjol.

Den 64-årige mannen dömdes år 2006 första gången för stölder av antika föremål från kyrkor och kapell runt om i Sverige.

Efter avtjänat straff och utvisning återvände mannen till Sverige och inledde på nytt en stöldturné genom landet. Vid en husrannsakan i mannens bostads på Teneriffa och i hans förråd i Köpenhamn återfanns en mängd stöldgods. Mannen åtalades som misstänkt för stölderna och dömdes i höstas till fem års fängelse för grov stöld, grov smuggling och brott mot utlänningslagen. Han dömdes också att betala över två miljoner i skadestånd. Domen överklagades, men hovrätten gick på tingsrättens linie och fastställde domen.

Den domen står nu alltså fast efter att Högsta domstolen meddelat att man inte ger prövningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkstölder

Mer i ämnet