Foto: SVT

Landshövdingens skatt hamnar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Att få folk att flytta till länet är viktigt, menar landshövding Jöran Hägglund. Men själv väljer han att bo och skatta i Stockholm.

Var bor du?

– Jag bor på residenset här i Östersund, men jag är inte  skriven där,  säger Jöran Hägglund. Jag förstår att det väcker känslor.

Jöran Hägglunds förklaring är att han vill vara skriven på samma adress som sin sambo.

– Hon har inte lyckats få en jobb här så vi har valt den här lösningen, säger Hägglund.

Men du kan väl skriva dig här även om din sambo arbetar i Stockholm?

– Ja,  men vi vill känna att vi har ett hushåll, säger Hägglund.

Jöran Hägglund säger alltså att han bor på residenset men att  hushållet är i huset i Bromma där han är skriven.

Det betyder att länet förlorar flera hundra tusen kronor i skatteintäkter. Kronor som går till Stockholm.

Landshövdingens inkomst

Jörans Hägglund har 93 000  kronor i månaden. Inkomsten  räknas upp med 11 400 kronor för förmånen att bo gratis på residenset.

Tittar man på beskattningsbar inkomst för kommuner, landsting och kyrka, utan ev avdrag  så är skulle  Jöran Hägglunds skatt till länet vara  412 000 kronor -  det motsvarar kostnaden för en underskötersketjänst.  

Man kan säga att du undanhåller länet flera hundra tusen kronor i skatteintäkter, vad säger du om det?

– Och  andra siidan utnyttjar jag inte det jag i så fall  skulle betala skatt till, säger Hägglund. Vård och annat betalar jag där jag är skriven.

Skattevinst på 42 000 kronor

Skatten på en inkomst på 104 400 i månaden betyder, om man är skriven i Bromma och med i kyrkan,  en skattesats på 30,4 procents, det vill säga 369 000 kronor.  I Östersund med 34,6 procents skatt blir skatten 412 000 kronor. En skillnad på 42 000 kronor.

Är skattevinsten en orsak till att du inte är skriven i länet?

– Det kan man inte påstå, säger Hägglund. Tittar man på huspriserna så är de bland de högsta i landet. Det är klart att det kostar att ha två boenden.

Jöran Hägglund drar av kostnader för både dubbelt boende och hemresor..

Jöran Hägglund har fått mejl från riksdagsledmoten Anna -Caren Sätherberg. Sätherberg skriver att lansdhövdingens val rimmar illa med det arbete som pågår med att få bland annat säsongare i Åre och studenter att skriva sig o skatta i länet. Hon uppmanar landshövdingen att genast skriva sig i länet.

– Det skickar en helt felaktig bild när vi i länet jobbar så hårt för att få folk att skriva sig här, säger Anna-Caren Sätherberg.  Det ser illa ut när länets högsta ämbetsman gör så här.

Jöran Hägglund är medveten om kritiken från flera håll.

– Det har inte föregåtts av någon privatekonomisk kalkyl. Vi försöker hitta en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.