Här får du vänta längst på ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

Sju av åtta kommuner i länet har utryckningstider som hamnar bland de sämsta i Sverige. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

Det kan ta tid för ambulansen att ta sig fram i Jämtlands län. Av alla Sveriges kommuner hamnar sju av åtta i Jämtlands län bland de sämsta när det gäller responstider för ambulansen. Alltså tiden det tar från det att samtalet kopplas in till SOS Alarm tills att ambulansen är framme.

– I första hand beror det ju på hur länet ser ut. Det är ett stort län till ytan, utspridd befolkning och vi har ambulansstationerna utplacerade enligt politiska beslut, säger Anita Secher, chef för område akutvård i Region Jämtland Härjedalen.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Sämst i länet är Strömsunds kommun där mediantiden för ambulansens responstid är 25,8 minuter. Det är över 15 minuter längre väntetid än i Östersunds kommun där tiden ligger på 11,0 minuter. Statistiken kommer från Sveriges kommuner och landsting (SKL), vars data bygger på uppgifter från SOS Alarm, Mätperioden är från 1 juni 2013 till 31 maj 2014.  

Anpassad ambulansvård

Mediantiden visar mittenvärdet av alla responstider för ambulansen under mätperioden. Det finns alltså fall där man får vänta betydligt längre, ofta i anknytning till att man bor långt ifrån där ambulansen är stationerad. Och väl på plats kan sträckan till sjukhuset vara lång.

Anita Secher menar på att ambulansvården i Jämtlands län är anpassad till långa avstånd. När ambulansen väl är på plats är det som en mindre akutmottagning. Hon pointerar även att det finns en ambulanshelikopter.

– Vi tvingas jobba på ett annat sätt. I storstäder där man har nära till sjukhuset så blir det ju mera att man kanske kör mer patienter direkt in till sjukhuset, man gör inte lika mycket i ambulansen, säger Anita Secher.

Oro för långa väntetider

I Bräcke kommun har mediantiden ökat med över fyra minuter sedan 2009. Enligt Anita Secher är det ingenting som visar på en försämring då mediantider enligt henne är ett trögt mått och kräver långa tidsperioder för att se tydliga tendenser. Men det skapar ändå en viss oro i Bräcke kommun.

– Det är ju mycket äldre människor som bor här och det är klart att det är mycket ensamma. Det är ju A och O  i dag att man ska få hjälp så fort som möjligt för det är mycket stroke och hjärtinfarkt. Man behöver ha hjälp, säger Margit Hagström som bor i Smååkran i Bräcke kommun.

Att det tar längre tid för ambulansen att ta sig om man bor ute i glesbygden är något som inte verkar förvåna, i alla fall inte H. B Andersson från Sidsjö. Han menar däremot att det inte borde spela någon roll vart man bor. 

– Varför ska vi ha det mycket sämre här än på andra ställen, man tycker det ska vara någorlunda lika över landet i alla fall. Visst skulle det vara bra om det kunde vara två ambulanser här i Bräcke också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet