Lupiner konkurrerar ut ängsväxter

Uppdaterad
Publicerad

Lupiner växer tätt längs många vägar. Många tycker att de lilafärgade växterna är vackra, men de skadar den biologiska mångfalden. De finns mest söderut men nu börjar de sprida sig i länet mer och mer.

Länsstyrelsen och Trafikverket håller just nu på med en inventering i länet för att bland annat dokumentera lupinernas framfart:

– Framförallt vill se om det finns art vägkanter kvar, sen vill se hur snabbt lupinerna har spridit sig. De är mera vanliga i södra Sverige men det är på väg här också, säger Magnus Sjölund, biolog.

För att hindra spridningen av lupinerna arbetar Trafikverket med att ta bort de längs vägkanterna. Det är bland annat lupinernas fel att ängsväxter, som prästkrage och blåklocka, blir alltmer sällsynta.

I Bräcke hittar man mycket lupiner längs vägarna:

– Här hade vi förrut flera olika växter men nu är det hela mattor med lupiner. Gräver man inte bort det så hotas de andra arterna som är runt omkring, säger Arvid Alm, biolog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.