Foto: Christine Olsson/TT

Kvinna lurade a-kassan 46 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Fick lön och a-kassa samtidigt

En kvinna i länet döms för bidragsbrott efter att hon vid 46 tillfällen lurat sin a-kassa på pengar. Totalt har kvinnan fått nästan 150 000 kronor utbetalda trots att hon inte hade rätt till dem.

Det var ett anonymt tips som fick a-kassan att begära in tidrapporter från kvinnans arbetsgivare. Då visade det sig att kvinnan under drygt två års tid låtit bli att redovisa delar av sin arbetade tid. Vilket innebar att hon fick lön och a-kassa samtidigt.

Kvinnan menar att hon inte haft uppsåt att begå något brott utan att det handlar om slarv och att hon inte funderade så mycket över de pengar hon fick utan att ha rätt till det, trots att det vissa månader kunde röra sig om 7000-8000 kronor. Men i domen slår tingsrätten fast att det rör sig om ett uppsåtligt brott då kvinnan varit likgiltig inför det faktum att hon lämnade in felaktiga uppgifter.

Tingsrätten menar att brottet normalt föranleder fängelse, men då kvinnan är tidigare ostraffad blir domen villkorlig dom och dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.