Den sena våren och sommaren gör att samernas kalvmärkning försenats kraftigt. Foto: SVT

Lyckad kalvmärkning trots sen vår

Publicerad

I fjällsamebyarna i Jämtland och Dalarna har kalvmärkningen skett senare i år på grund av den sena våren. Men trots det är många av kalvarna i gott skick, skriver Sameradion och SVT Sápmi.

– Med tanke på den sena våren så blev jag positivt överraskad. Det var snarare mer än befarat mindre, säger Edvin Rensberg, ordförande i Ruvhten Sijte Sameby, till Sameradion och SVT Sápmi.

Hur har kalvarnas kondition varit?

– Det var något mindre i början, men sen när det började grönska uppe till fjälls då sköt vikten i fart och det blev bättre. Kalvarna blev tyngre ju längre kalvmärkningen pågick, säger Edvin Rensberg.

Den sena våren har ställt till det för årets kalvmärkning. Majoriteten av fjällsamebyarna har varit tvungna att skjuta på kalvmärkningen med några veckor. Nicklas Johansson från Tossåsens sameby berättar att han till en början var orolig över årets kalvtillgång.

– Vi var ju lite oroliga över den dåliga våren med blöt snö och kyla, men det var bättre än förväntat. Grönskan var lite senare hos oss, men det var inget som syntes på kalven.

I Ohredahke Sameby säger ordförande Pär-Mikael Åhrén att vädret inte har varit det enda problemet för årets kalvtillgång.

– Vi har inte haft något riktigt gynnsamt väder, men det har varit gynnsamt för renarna, vilket är huvudsaken. Det är som ett stadigvarande problem nu för tiden med rovdjur. Det har väl inte varit värre än normalt, Pär-Mikael Åhrén.

Den sena våren och rovdjur har även drabbat kalvmärkningen och kalvtillgången i Idre Nya Sameby, ordförande Benny Jonsson berättar

– Procentmässigt ser det hyfsat ut. Man har börjat vänja sig med dålig kalvtillgång på grund av rovdjuren. Men det har vänt lite grann hos oss, vi har börjat få lite bättre kalvprocent de senaste åren då man skjuter mycket björn i området. Men det är dåligt ändå om man jämför med hur det kan vara då man inte har några rovdjur, säger Benny Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.