Foto: SVT Design

Många kritiska till Förbifart Brunflo

Uppdaterad
Publicerad

Många är kritiska till planerna på Förbifart Brunflo, den planerade vägomläggningen av trafiken förbi Brunflo. Det framgår av det första samrådet, där hela 90 yttranden kommit in till Trafikverket.

De flesta synpunkter kommer från kritiska privatpersoner. De anser att om trafiken dras utanför Brunflo kommer det att  få negativa konsekvenser för handeln och ”ta död på Brunflo”. Samrådet är det första steget när det gäller att genomföra planerna på en vägomläggning, där trafiken från E14 och E45, som idag går rakt igenom Brunflo, istället dras öster om samhället

Även Östersunds kommun har kommit in med synpunkter. Kommunen är kluven till planerna. Å ena sidan anser man att en vägomläggning behövs för att öka trafiksäkerheten i Brunflo, och andra sidan finns det värdefull jordbruksmark som behöver skyddas.

Förbifart Brunflo

Yttrandena har lämnats inom ramen för ett så kallat samråd. Samrådstiden pågick mellan 14 mars och 14 april. Samrådet är det första steget mot att genomföra planerna på Förbifart Brunflo. En sammanställning av samrådsyttrandena kommer att lämnas till länsstyrelsen, som sedan i sin tur ska avgöra om en vägomläggning kommer att innebära en betydande miljöpåverkan eller inte. Efter det kommer ytterligare två samråd att göra.

Efter ett regeringsbeslut i slutet av förra året så står det klart att byggandet av Förbifart Brunflo skjuts upp från år 2017 till efter år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förbifart Brunflo

Mer i ämnet