Migranter får bo kvar i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Nu har kyrkorådet vid Ängsmokyrkan fattat ett beslut om att familjen till de två dömda männen får bo kvar till slutet av juni.

Kyrkan har både upplåtit en lokal och hjälpt migranterna med en husvagn sedan i maj förra året. I mitten av mars misshandlade två män en tredje man i Kyrkparken i Östersund. En av dem var tidigare dömd och utvisad för ett antal lägenhetsinbrott 2012 och den andre var dömd för häleri. Männen dömdes till fängelse efter misshandeln i Kyrkparken.

De två männen tillhör familjen som nu får bo kvar i kyrkan.  Det är ett gemensamt beslut som kyrkorådet har tagit.

Bråk mellan migranter 2015

– Totalt är de tolv EU-migranter och då har vi räknat in barnen. Däremot kommer de dömda att lämna kyrkan, vilket är ganska logiskt då de sitter i fängelse, säger Leif Jarlbjörn, kyrkoherde.

Kommer inte kolla bakgrunden

Det var funderingar om att eventuellt titta på vad de har för bakgrund om de tidigare har dömts för några brottsligheter, men har nu beslutat att de inte kommer att göra det.

– Märker vi att en grupp människor behöver hjälp och vi kan hjälpa dem, då gör vi det, säger Leif Jarlbjörn.

Men kan det inte vara lite riskabelt att inte kolla upp deras bakgrunder? Det kan ju finnas de som har ett belastningsregister som är värt att veta om för säkerheten på kyrkan, eller hur tänker ni kring det?

– Som jag sade, vi kommer inte att titta på vilken bakgrund de har om de är dömda eller inte, säger Leif Jarlbjörn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråk mellan migranter 2015

Mer i ämnet