Näldens VM-hopp

Uppdaterad
Publicerad

Höjdhopperskan Erika Kinsey från Nälden slog igenom med dunder och brak under lag-EM nyligen när hon hoppade 1.97. Just nu är hon hemma och tränar inför VM.

Näldentjejen Erika Kinsey, tidigare Wiklund är tillbaka på hemmaarenan i Krokom. Det var här hon som 6-åring började med friidrott och det var även här hon 2008 hoppade personbästa 1.91 vilket skulle stå sig i sju långa år. Allt tydde på en lysande karriär, och som 19 åring vann hon Junior EM.

– Efter guldet tänkte jag, är det så här det ska kännas? Borde jag inte vara gladare?, säger Erika Kinsey.

Började med ishockey

Motivationen och glädjen försvann och lika så resultaten. Så 2010 slutade hon helt med höjdhopp och valde istället att flytta till Oslo och börja med ishockey. Hon va helt borta från höjdhoppet i två år men hon kände att hon inte riktigt kunde ge upp friidrottskarriären.

Flyttade till USA

Hon flyttade tillbaka till Sverige, men bara för en kort stund. För mannen i hennes liv dök upp, en amrikan. Så kärleken tog hennes till USA och Warrensburg, Missouri i början av 2014. Där började hon studera och träna och tävla i mångkamp för skolans friidrottlag och hittade sig själv och glädjen i friidrott igen.

Nytt personbästa

Och så helt plötsligt på en tävling i USA nu i vår, slog hon sitt 7 år gamla rekord och hoppade 1.92 och följde upp det med 1.97 på lag-EM i Ryssland.

– Jag tänkte att jag får inte riva och när jag såg att ribban låg kvar så va det helt overkligt, säger Erika Kinsey.

VM i peking

I och med 1.97 hoppet är hon ny världstrea. Så nu lägger hon mångkampen åt sidan och satsar helhjärtat på höjdhopp och VM i Peking i augusti.

– Det ska bli hur kul som helst, jag ska bara gå ut och ha roligt, säger Erika Kinsey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.