Nej till skyddsjakt på järv

Uppdaterad
Publicerad

I förebyggande syfte ville länsstyrelsen bedriva skyddsjakt på 19 järvar i länet. Men Naturvårdsverket säger nej och menar att skyddsjakt kan tillåtas först när skador har uppkommit.

Länsstyrelsen i Jämtlands län beslutade i oktober om skyddsjakt på 19 järvar i länet. Anledningen är myndigheten vill motverka de skador som järvarna orsakar rennäringen.

Beslutet överklagades av Svenska Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen, och nu upphäver Naturvårdsverket beslutet om skyddsjakt.

Man anser inte att Länsstyrelsen uppfyller kriterierna som krävs för skyddsjakt.

– De har inte riktigt förstått vad vi menar, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen.

Stora skador för rennäringen

Länsstyrelsen begärde skyddsjakt för att kunna arbeta förebyggande. Målet var att ha skyddsjakt nu innan det skullle bli stora rovdjursskador för rennäringen som varje vår har stora problem med angrepp under kalvningsperioden.

Men så har alltså inte Naturvårdsverket tänkt. De menar att skyddsjakt kan tillåtas först när det går att påvisa att allvarlig skada av ekonomisk art skett och när det inte finns andra lämpliga åtgäder att tillgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.